1. ACASA
  2. Diverse
  3. FEDERAŢIA ROMÂNĂ DE JUDO, 50 DE ANI
FEDERAŢIA ROMÂNĂ DE JUDO, 50 DE ANI
0

FEDERAŢIA ROMÂNĂ DE JUDO, 50 DE ANI

0
0

Prin introducerea în circulație a emisiunii de mărci poștale Federaţia Română de Judo, 50 de ani, Romfilatelia celebrează tradiția și palmaresul impresionat al acestui for sportiv, obținut în decursul unei jumătăți de veac.

Emisiunea de mărci poștale conţine două valori, respectiv 2,90 lei și 12,00 lei, ambele ilustrând scheme de luptă specifice acestui sport.

Judo este o artă marțială japoneză creată în 1882 de Jigoro Kano (1860-1938), ca o replică modernă la ju-jitsu, tehnică de luptă datând din antichitate, de pe vremea samurailor.

Jigoro Kano și-a format propriul stil, denumit mai târziu Kodokan Judo, păstrând tehnici de aruncare și prize ale tradiţionalului ju-jitsu. Judo, practicat în sala numită dojo, conservă valoarea educativă a celor mai eficiente și mai puțin periculoase procedee tehnice de luptă, bazându-se pe folosirea supleţei în locul forţei brute.

În judo se folosesc proiectări, secerări, fixări la sol, strangulări și luxări. Judoka, practicantul acestui sport, poartă un echipament specific – judogi, iar simbolul valorii tehnice și de respect este reprezentat de obi, centură colorată – albă, galbenă, portocalie, verde, albastră, maro și neagră. Promovarea gradelor DAN se realizează în urma unor examene practice și teoretice.

Integral pe romfilatelia.ro